Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Με μια φωνή "να σταματήσει το κακό"



Είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των Κρητικών για να αντιμετωπιστεί η αδιανόητη εγκληματική βία των άσκοπων πυροβολισμών, λένε με μια φωνή όλοι οι υποψήφιοι περιφερειάρχες της Κρήτης, οι οποίοι και καταδικάζουν τα θανατηφόρα αυτά "έθιμα", που μας ντροπιάζουν ως Κρήτη και έχουν να κάνουν με μια στρεβλή επίδειξη παλικαριάς.
Την ίδια ώρα, κάποιοι εξ αυτών υπόσχονται και ανάληψη - ακόμη και άμεσα - πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κατάστασης, την ενημέρωση του κόσμου και την αλλαγή της στρεβλής νοοτροπίας.
Φαινόμενα όπως αυτά που εκτυλίχθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα στην Κρήτη και όχι μόνο, και τα οποία εντάσσονται σε μια γενικότερη ανοχή στην υποτιθέμενη παλικαριά οπλοκατοχών, οπλοφόρων, οπλοχρηστών, που συχνά καταλήγει σε εγκλήματα ηθελημένα ή αθέλητα, όπως τονίζουν, μεταξύ άλλων, πρέπει να εκλείψουν.
«Ασφαλώς οι Αρχές πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους, όμως όλοι, και πρωτίστως οι αιρετοί, πρέπει να δείχνουμε έμπρακτα την αποστροφή μας σε τέτοια φαινόμενα», τονίζουν μεταξύ άλλων, υποσχόμενοι ορισμένοι πως θα ξεκινήσουν «ουσιαστική εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών πάνω στην οπλοφορία και την οπλοχρησία».

«Αρκετό αίμα έχει χυθεί»
«Το κατ' ευφημισμό... έθιμο με τις μπαλοθιές πρέπει άμεσα να σταματήσει και να τεθεί επιτέλους ένας ουσιαστικός φραγμός σ' αυτό. Αρκετό αίμα έχει χυθεί στην Κρήτη και είναι καιρός να ευαισθητοποιηθούμε όλοι, προκειμένου να απαλλαγούμε απ' αυτόν τον παραλογισμό, που δεν τιμά κανέναν. Θεωρώ ότι επιβάλλεται να αντιληφθούμε όλοι ότι τέτοιες ενέργειες και πράξεις δεν είναι έθιμα.
Ο συνδυασμός μας "Κρήτη Μπορούμε" θα ξεκινήσει μια ουσιαστική εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών πάνω στην οπλοφορία και την οπλοχρησία, και είμαστε βέβαιοι πως με τη βοήθεια όλων θα επιτύχουμε.
Μπορούμε όλοι μαζί να θέσουμε τις βάσεις για την αντιμετώπιση ενός τεράστιου κοινωνικού ζητήματος, που ταλανίζει τις τοπικές κοινωνίες και μόνο δεινά έχει επιφέρει. Καιρός λοιπόν να δούμε το πρόβλημα κατάματα και έτσι να το αντιμετωπίσαμε».

Σεραφείμ Τσόκας, "Κρήτη Μπορούμε"
«Να πάψουν να χάνονται ζωές»
«Χρειάζεται μια συνεργασία απ' όλους για να σταματήσει αυτό το εγκληματικό γεγονός και να πάψουν να χάνονται αθώες ζωές χωρίς λόγο.
Το τραγικό συμβάν ανήμερα του Πάσχα αναδεικνύει με τον πλέον δραματικό τρόπο πως το φαινόμενο των άσκοπων πυροβολισμών, της οπλοφορίας και της οπλοκατοχής πληγώνουν βάναυσα την Κρήτη. Καταδικάζουμε το γεγονός και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος.
Η παράδοση, η κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης δε συνδέονται με έκνομες συμπεριφορές, που τις περισσότερες φορές προκαλούν πόνο και οδύνη.
Τέτοιες συμπεριφορές ήταν και θα είναι καταδικαστέες, ενώ θα πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή σε όλους εκείνους που δε λένε να καταλάβουν πως η λεβεντιά της Κρήτης και των κατοίκων της δεν έχει να κάνει με άσκοπους πυροβολισμούς και παράνομη οπλοκατοχή, ούτε με παραβατικές συμπεριφορές, που δημιουργούν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες αλλά και προσβάλλουν γενικότερα την εικόνα του νησιού μας».

Σταύρος Αρναουτάκης, "Κρήτη, Πρώτη Δύναμη"
«Να αναληφθεί μια σοβαρή πρωτοβουλία»
«Τα έθιμα αυτά έχουν τις ρίζες τους πίσω και πολύ παλιά, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουν εκτραπεί κι έχουν παντελώς ξεφύγει. Η αλήθεια επίσης είναι ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται πολλά ατυχήματα, αλλά και δυστυχήματα, διότι βλέπουμε να χάνονται ζωές, και μάλιστα από το πουθενά. Δεν έχει αναληφθεί μια σοβαρή και διαρκής πρωτοβουλία και νομίζω ότι πρέπει να γίνει ένας συνδυασμός νομοθετικός, αλλά και πρωτοβουλιών και προνοιών.
Η κοντινότερη στον πολίτη εξουσία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, νομίζω ότι είναι η καταλληλότερη για να εκφράσει αυτή τη συνδυασμένη προσπάθεια, δηλαδή και του νομοθετικού πλαισίου, που πρέπει να βελτιωθεί, αν και δεν είναι αυτό το κύριο πρόβλημα, αλλά και των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν, ξεκινώντας από χαμηλά, διαμορφώνοντας το κλίμα παιδείας και εκπαίδευσης.
Είναι αλήθεια ότι ως Κρήτη μάς ντροπιάζουν αυτά τα "έθιμα" που έχουν να κάνουν με μια ανέξοδη και στρεβλή επίδειξη παλικαριάς, που δε χρειάζεται, και πρέπει να αντιμετωπιστούν κοινά, παρά το ότι δεν είναι ακριβώς το ίδιο το ένα με το άλλο».

Μιχάλης Κριτσωτάκης, "Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης"
«Να πάρουν πρωτοβουλία οι λαϊκοί φορείς»
«Θεωρούμε απαράδεκτο να διατηρούνται αυτά τα έθιμα με τους άσκοπους πυροβολισμούς τόσο στην περίοδο του Πάσχα, όσο και σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις την υπόλοιπη περίοδο. Κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, χωρίς να αποδείχνουν ούτε λεβεντιά, ούτε παλικαριά. Γνωρίζουμε βέβαια ότι σε ένα βαθμό ευνοήθηκαν στο παρελθόν από κυβερνητικούς πολιτικούς και πολιτευτές, που με τα πρωτοπαλίκαρά τους σε διάφορα χωριά έκαναν επίδειξη ισχύος. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο απλός κόσμος πρέπει να ανεχτεί τέτοια φαινόμενα.
Γνωρίζουμε επίσης ότι ένα σημαντικό μέρος απλών ανθρώπων είχαν όπλα από τις οικογένειές τους στο παρελθόν, είτε από την περίοδο της κατοχής, είτε μετά, και αυτές οι περιπτώσεις όμως δε δικαιολογείται να χρησιμοποιούν τα οικογενειακά τους κειμήλια σε ειρηνικές λαϊκές γιορτές. Σε καμία περίπτωση όμως εμείς δε θα συμφωνούσαμε το κράτος, που έχει τις ευθύνες του, να βρει σαν πρόσχημα τέτοια περιστατικά για να εντείνει μέτρα αστυνόμευσης ειρηνικών εκδηλώσεων.
Θεωρούμε ότι εκείνος που πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για να σταματήσουν τέτοια κρούσματα δεν είναι το κράτος, αλλά οι μαζικοί φορείς των εργαζομένων, οι ίδιες οι λαϊκές οργανώσεις. Και ως "Λαϊκή Συσπείρωση" τέτοιες πρωτοβουλίες θα ενθαρρύνουμε».

Στέλιος Ορφανός, "Λαϊκή Συσπείρωση"
«Βάρβαρο, δήθεν γραφικό έθιμο»
«Κάθε χρόνο το Πάσχα, η Ανάσταση του Χριστού και της φύσης μαυρίζεται από το πένθος που προκαλεί η ανοχή ενός βάρβαρου, δήθεν γραφικού εθίμου. Κάθε χρόνο καταρρακώνεται κάθε θρησκευτική κατάνυξη των πιστών και μετατρέπεται το ταξίδι πολλών επισκεπτών της χώρας μας σε εφιάλτη.
Το φαινόμενο εντάσσεται σε μια γενικότερη ανοχή στην υποτιθέμενη παλικαριά οπλοκατοχών, οπλοφόρων, οπλοχρηστών, που συχνά καταλήγει σε εγκλήματα ηθελημένα ή αθέλητα.
Ασφαλώς οι Αρχές πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους, όμως όλοι μας, και πρωτίστως οι αιρετοί, πρέπει να δείχνουμε έμπρακτα την αποστροφή μας σε τέτοια φαινόμενα.
Πρόσφατα η παράταξή μας ξεκινούσε τις εκδηλώσεις της στους τέσσερις νομούς της Κρήτης με ενός λεπτού σιγή, καλώντας τους συμμετέχοντες να σκεφτούν τρόπους αντιμετώπισης της αδιανόητης εγκληματικής βίας.
Στην ιδρυτική μας διακήρυξη του 2010 επισημαίνουμε: "Η κατάλυση της νομιμότητας πλήγωσε τόπο και κοινωνία. Εμμένουμε στον απόλυτο σεβασμό των νόμων...".
Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος».

Αντώνης Ανηψητάκης, Ανεξάρτητη Περιφερειακή Κίνηση "Μια Κρήτη - Περιβάλλον - Άνθρωπος"
«Διασύρουν και τον τόπο μας»
«Κάθε άνθρωπος είναι λογικό να θλίβεται όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές ή τραυματίζονται συνάνθρωποί του. Ειδικότερα όμως για το φαινόμενο των άσκοπων πυροβολισμών σε κατάσταση μέθης και ανάμεσα σε ένα πλήθος που γλεντά δεν μπορεί κανείς παρά να πει ότι πρόκειται για εγκληματική ανευθυνότητα, που κατά τη γνώμη μου δεν έχει καμία σχέση ούτε με τα έθιμα, ούτε με τις παραδόσεις μας. Μάλιστα, αποτελεί κατά τη γνώμη μου και διαστρέβλωση σε τέτοιο σημείο όπου διασύρουν και τον τόπο μας.
Η λεβεντιά και παλικαριά του κρητικού λαού έχει επιβεβαιωθεί αρκετές φορές και δεν επιβεβαιώνεται σε γλέντια και σε πανηγύρια. Ορισμένοι βέβαια από τους πολιτικούς που θα σπεύσουν να εκφράσουν την οδύνη τους είναι οι ίδιοι οι οποίοι συντηρούν ανθρώπους που κυκλοφορούν οπλισμένοι και όταν τύχει να συλληφθούν από την Αστυνομία στέλνουν να τους αποφυλακίσουν και να τους αθωώσουν.
Εμείς πιστεύουμε ότι η καλλιέργεια μιας διαφορετικής κουλτούρας και στάσης απέναντι στις παραδόσεις και στα έθιμά μας οδηγεί σε αναγκαστική αποχή από τέτοια φαινόμενα».

Γιάννης Κυριακάκης, "Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση"
Πυρά από κοντινή απόσταση και με... συνεχόμενη βολή σκότωσαν τον Γιώργο
Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βαθμό κακουργήματος απολογείται μεθαύριο Παρασκευή στον ανακριτή Ρεθύμνου ο 40χρονος που "θέρισε" τη ζωή του Γιώργου Γυπαράκη από κοντινή απόσταση και με... συνεχόμενη βολή ανήμερα του Πάσχα, την ώρα που γλεντούσαν.
«Τα ευρήματα που προέκυψαν κατά την ιατροδικαστική εξέταση μάς προσδιορίζουν μια απόσταση από 20 μέχρι περίπου 50 εκατοστά», τόνισε μιλώντας στη "Ν.Κ." ο ιατροδικαστής Αντώνης Παπαδομανωλάκης, αναφέροντας πως το θύμα έχει βληθεί από κοντινή απόσταση.
Όσον αφορά στις σφαίρες που δέχτηκε ο άτυχος νέος από την Ασή Γωνιά, όπως κατέστησε σαφές ο κ. Παπαδομανωλάκης, η μία βρήκε τον 25χρονο ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή στον τράχηλο, όπου έκανε διαμπερές τραύμα, η άλλη τον βρήκε στη μετωπιαία χώρα, προκαλώντας επίσης διαμπερές τραύμα, και η τρίτη πάνω στην κορυφή της κεφαλής, και συγκεκριμένα στο τριχωτό, περνώντας ουσιαστικά ξώφαλτσα. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να δέχτηκε μια τέταρτη σφαίρα, μιας και χτυπήθηκε το χέρι του, που όμως μπορεί να το σήκωσε ενστικτωδώς για να προφυλαχτεί και να χτυπήθηκε ξώφαλτσα από τις άλλες τρεις σφαίρες, όπως αναφέρει.
Οι σφαίρες πάντως που προκάλεσαν το θάνατο του άτυχου παλικαριού, όπως τόνισε ο ιατροδικαστής, ήταν κυρίως του τραχήλου, όπου χτυπήθηκε και ο προμήκης μυελός, μιας και υπάρχουν περιστατικά παγκοσμίως που επιβιώνουν από τραυματισμό στο μετωπιαίο λοβό και χωρίς να προκαλέσει θάνατο.

Ο 23χρονος
Ο κ. Παπαδομανωλάκης βρέθηκε στο ΠΑΓΝΗ χθες προκειμένου να εξετάσει και τον 23χρονο τραυματία στο μάτι και συγγενή του δράστη, και ο οποίος καθόταν μάλλον δίπλα στον Γιώργο Γυπαράκη τη στιγμή του τραγικού συμβάντος. Πιστεύει πως στην περίπτωση του 23χρονου ήταν «επανείσοδος βλήματος». Συγκεκριμένα, μία από τις δύο σφαίρες που προκάλεσαν διαμπερή τραύματα στο νεκρό και βγήκαν συνέχισε την πορεία της, εξασθενημένη φυσικά, εισήλθε στον οφθαλμικό βολβό του 23χρονου, τον τραυμάτισε σοβαρά και προχώρησε δύο εκατοστά πριν σταματήσει.
Σημειώνεται πως η υγεία του 23χρονου προς το παρόν εξελίσσεται καλά, ενώ αναμένονται να γίνουν και άλλα χειρουργεία.
Κάθετα αντίθετος για πολλοστή φορά σε αυτή την «κακή συνήθεια», τις μπαλοθιές, δηλώνει πάντως και ο κ. Παπαδομανωλάκης, επισημαίνοντας πως δεν είναι «ούτε παληκαρισμός, ούτε αντρειοσύνη, ούτε λεβεντιά» αυτό που είθισται να γίνεται στο νησί μας καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, πόσο μάλλον σε γιορτινές ημέρες.

Σφαίρες σε παιδικό δωμάτιο
Από τις εκατοντάδες πάντως μπαλοθιές, που ανήμερα του Πάσχα έπεφταν βροχή στα γλέντια που διοργανώνονταν, αδέσποτη σφαίρα, πιθανότατα από καλάσνικοφ, βρέθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη μέσα σε παιδικό δωμάτιο σπιτιού στην περιοχή του Ακρωτηρίου Χανίων.
Η σφαίρα πέρασε από το παράθυρο και σφηνώθηκε 30 πόντους πάνω από το μαξιλάρι στο παιδικό κρεβάτι, όπου είχε ξαπλώσει για να ξεκουραστεί ο πατέρας της οικογένειας
Αγανακτισμένη, η μητέρα της οικογένειας γράφει στο zarpa.gr: Ν. Καμπ.: «Στις 18:30 περίπου, ο σύζυγός μου είχε ξαπλώσει στο κρεβάτι του γιου μας και μία σφαίρα σκάει 30 πόντους πάνω απ' το κεφάλι του, αφού πρώτα έχει περάσει από το παράθυρο. Έλεος! Ανεγκέφαλοι Έλληνες γλεντζέδες».
Για το απίστευτο συμβάν ενημερώθηκε η Αστυνομία, που κατέγραψε το περιστατικό. Ωστόσο, ο δράστης δεν εντοπίστηκε, καθώς η σφαίρα πιθανόν προήλθε από όπλο τύπου καλάσνικοφ, το οποίο είχε μεγάλη εμβέλεια.
Όλοι εκτιμούν ότι η σφαίρα προήλθε από κάποια από τις δεκάδες μπαλοθιές που εκείνη την ημέρα έπεφταν "βροχή" στα πασχαλινά γλέντια και στην περιοχή, αλλά και σε όλη την Κρήτη.
«Σκέφτομαι ότι ο δράστης πολύ πιθανό να μην πήρε χαμπάρι για τη λαχτάρα που μας έδωσε πασχαλιάτικα. Ας ενημερωθούν οι νταήδες και μαζί μ' αυτούς οι γυναίκες και τα παιδιά τους (τους θεωρώ συνυπεύθυνους) ότι τρομοκρατούν κόσμο και καταστρέφουν περιουσίες», αναφέρει χαρακτηριστικά η αναγνώστρια.

Η Αμερικανίδα
Σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση, με ελαφρά εργαστηριακή βελτίωση, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Βενιζελείου η Αμερικανίδα που μεταφέρθηκε από τη Σαντορίνη χτυπημένη από βαρελότο. Ο 51χρονος σύζυγός της, που χτυπήθηκε μαζί με έναν ακόμη συμπατριώτη του και φίλο του ζευγαριού, καθώς κι έναν 50χρονο Έλληνα ελαφρύτερα και δίχως να κινδυνεύει η ζωή τους, με δάκρυα στα μάτια κάλεσε τους πάντες να προσευχηθούν γι' αυτήν.
«Η γυναίκα μου μού είπε πως με αγαπά και θα τα καταφέρει». Αυτό τουλάχιστον πρόλαβε και του είπε η ίδια τη στιγμή που την αντίκρισε αιμόφυρτη μετά το τραγικό συμβάν στην Οία.



Της Ιωάννας Βλαχάκη
neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου