Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Η πιο μεγάλη «Μαύρη Δευτέρα» για μετοχές και χρηματιστήριο

Με σημείο αφετηρίας τις 797,52 μονάδες όπου είχε κλείσει την τελευταία Παρασκευή πριν την τραπεζική αργία και τα capital controls, ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου καταγράφει ελεύθερη πτώση της τάξης του 23% (στις 615 μονάδες) σε μία από τις κρισιμότερες και πιο «αιματηρές» συνεδριάσεις στην ιστορία του Χ.Α, όπου σχεδόν 48 δισεκατομμύρια εγκλωβισμένων αξιών είδαν (δυστυχώς όπως προκύπτει) το φως να ξανανάβει στο ταμπλό.


Κλειδωμένες στο limit down οι τράπεζες
Στα πρώτα λεπτά οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν κλειδωμένες στο limit down και στο -30%, ενώ κλειδωμένα είναι και τα περισσότερα blue chips του FTSE 25 στο -29%.

Στο limit down βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο και ΔΕΗ.

Ενδεικτικό της... «σφαγής» στο ταμπλό είναι ότι η μετοχή της Τρ. Πειραιώς έχει κλειδώσει στο -30%, στα 0,28 ευρώ με 55 εκατ. τεμάχια προς πώληση, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται επίσης στο -30% στα 0,84 ευρώ με 16 εκατ. τεμάχια προς πώληση, η Alpha Bank είναι στο -30% στα 0,226 ευρώ με 95 εκατ. τεμάχια προς πώληση και η Eurobank επίσης στο -30% στα 0,101 ευρώ με 133 εκατ. τεμάχια προς πώληση.

Οι απώλειες σε κεφαλαιοποίηση στην αγορά της Αθήνας προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ μετά από δύο ώρες συνεδρίασης, ενώ ο τζίρος ανέρχεται μόλις 23 εκατ. ευρώ, εν απουσία αγοραστών, ενώ μετά από δύο ώρες συνεδρίασης σημειώνεται ένας μικρός περιορισμός των απωλειών με το Γ.Δ. στις 654 μονάδες με πτώση 17,89%.
Στις μετοχές που έχουν συγκεντρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον μειώνοντας την πτώση που σημειώναν στην έναρξη των συναλλαγών περιλαμβάνονται οι Τιτάν, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Μηδενίζουν τα warrants
Η τιμή για το warrant της Alpha άνοιξε στα 0,0140 ευρώ με απώλειες -97,11%, για το warrant της Εθνικής στο -72,73% στα 0,060 ευρώ και για το warrant Της πειραίως στα 0,0130 με πτώση 89,92%.

Απαγόρευση του short-selling
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε ανακοίνωσή της με την οποία έδινε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία του Χ.Α. ανέφερε πως αποφασίστηκε παράλληλα η απαγόρευση της δημιουργίας ή της αύξησης των αρνητικών θέσεων όπως και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί των μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην ΕΝΑ (Εναλλακτική Αγορά). 

Oι κανόνες λειτουργίας
Η αγορά λειτουργεί πλέον με σημαντικούς περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές, ενώ οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν το 58,41% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου και πραγματοποιούν σχεδόν το 60% του ημερήσιου τζίρου, μπορούν να κάνουν συναλλαγές χωρίς κανέναν περιορισμό.

Οι Έλληνες επενδυτές ουσιαστικά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «νέο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές.
Ως νέα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές μετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων από Έλληνες επενδυτές θεωρούνται:

-Τα εμβάσματα από το εξωτερικό,
-Τα μετρητά που κατατίθενται στις χρηματιστηριακές
-Τα πιστωτικά υπόλοιπα επενδυτών που βρίσκονται ελεύθερα στους κωδικούς τους
-τα κεφάλαια από πώληση υφιστάμενων μετοχών, ομολόγων αλλά όχι τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.
-Τ α κεφάλαια που προέρχονται από επιστροφή ασφαλειών (margin),
- Τα χρήματα από πληρωμές τοκομεριδίων, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου κ.α
-κεφάλαια από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα (ΣΜΕ, swaps, προθεσμιακές συμβάσεις επιτοκίου κ.α).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου