Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Το μήνυμα του δημάρχου Ηρακλείου για την Επέτειο της Μάχης της Κρήτης

"Συμπληρώνονται 75 χρόνια από την Γερμανική επίθεση στην Κρήτη. 
H εισβολή εκείνη, της 20ής Μαΐου 1941, αφύπνισε αμέσως την Κρητική Ψυχή. Από κοινού με όσες συμμαχικές δυνάμεις βρίσκονταν τότε στον τόπο μας, ο άμαχος πληθυσμός του νησιού, χωρίς οπλισμό, χωρίς προετοιμασία, χωρίς στρατιωτική οργάνωση, αντιμετώπισε τους πάνοπλους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, συνεχίζοντας τους αναρίθμητους, ανά τους αιώνες, Αγώνες των Κρητών για την Ελευθερία.

Η άνιση αυτή μάχη με τον ισχυρότερο στρατό εκείνων των χρόνων, η οποία αναπτέρωσε το ηθικό των λαών της δημοκρατικής Ευρώπης, αποτελεί την πρώτη αυθόρμητη, παλλαϊκή αντίσταση κατά των Δυνάμεων του Άξονα. Με την επικράτηση, στις αρχές Ιουνίου 1941, των Ναζιστικών στρατευμάτων –μια πραγματικά πύρρεια νίκη, με χιλιάδες νεκρούς– και ως την τελική ήττα των Κατακτητών, το 1945, οι Κρητικοί, που δεν σταμάτησαν την αντιστασιακή τους δράση,  θα υποστούν: βάναυσα αντίποινα, φυλακίσεις, εγκλεισμούς σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, εκτελέσεις, αλλά δεν θα λυγίσουν. Με ορφανεμένες οικογένειες, απεριόριστες καταστροφές, στο τέλος του Πολέμου ο λαός του νησιού μας παρέμεινε ακόμη όρθιος, με την υπερηφάνεια και την πεποίθηση ότι έπραξε το καθήκον του.
Η Μάχη της Κρήτης, με τα ηρωικά γεγονότα και τις αμέτρητες θυσίες που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια των Κατοχικών χρόνων, καθορίζει και σήμερα την ιστορική μας μνήμη, εξακολουθεί να χαράζει την ανηφορική πορεία που απαιτείται για την προάσπιση των υψηλών ιδανικών: της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας, της Τιμής, και του Πατριωτισμού."

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου