Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Πλούσια η δράση της Ελένης Τσαντηράκη στο τομέα της Πρόνοιας στην Κρήτη

Ενα ιδιαίτερο αναπτυξιακό χαρακτήρα στον τομεα της πρόνοιας καθιστώντας το Κέντρο κοινωνικής πρόνοιας Κρήτης ένα πρωτοπόρο κέντρο δίνοντας παράλληλα προοπτικές ανάπτυξης στο νησί και στη χώρα μας κατάφεραν να καλλιεργήσουν μέσα από τις προσωπικές τους προσπάθειες η απερχόμενη Πρόεδρος Ελένη Τσαντηράκη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου.

H πρώην Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης Τσαντηράκη Ελένη απόφοιτος του Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου Κοινωνικών Επιστημών στην Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων και Ιδρυμάτων και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ανέλαβαν στις 15 Οκτωβρίου 2013 την σύσταση, την οργάνωση ενός νεοσύστατου Προνοιακού Φορέα στην Περιφέρεια Κρήτης με 8 Ιδρύματα ΝΠΔΔ, ανιδιοτελώς και χωρίς καμμία αμοιβή του Δ.Σ. μέχρι το 2015.
    Χωρίς καμμία προγενέστερη υποδομή για την ενοποίηση  κατεβλήθη κάθε υπεράνθρωπη προσπάθεια των έμπειρων μελών του Δ.Σ. ώστε να καταστεί ο νέος αυτός Φορέας ισάξιος και ισοδύναμος με τα σύγχρονα δεδομένα που επιτάσσει ο θεσμός της Πρόνοιας και να ανταγωνίζεται υψηλές διεθνείς προδιαγραφές σε προσφερόμενες υπηρεσίες και αγαθά τονίζει η κυρία Τσαντηράκη και συνεχίζει:
    Κάναμε πολλά και σημαντικά για να ανυψώσουμε τις αξίες της προσφοράς, της φροντίδας, της αλληλεγγύης και να προσδώσουμε άλλο νόημα στην Προνοιακή Μέριμνα. Λάβαμε τα εύσημα σε Πανελλήνιο επίπεδο τόσο από τα αρμόδια Υπουργεία όσο και από την Περιφερειακή και Τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού μας. Παρά τις διαβεβαιώσεις της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Φωτίου ότι το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες Προνοιακές Περιφέρειας της Ελλάδας, εντούτοις έλαβε την απόφαση να μας αντικαταστήσει στις 15 Μαρτίου 2016, (η θητεία μας έληγε στις 15 Οκτωβρίου 2016),  διότι είχαμε διοριστεί από άλλη κυβέρνηση επομένως με αυτό το κριτήριο της αξιοκρατίας και αξιολόγησης βρέθηκε ένα ικανότατο και δραστήριο Δ.Σ.εκτός διοίκησης. Η αντικατάσταση έγινε χωρίς καμμία ενημέρωση παρά τις επιστολές που στέλναμε στην Υπουργό κ. Φωτίου χωρίς να λαμβάνουμε ουδεμμία απάντηση. Ετσι η Υπουργός προέβη στην  αντικατάσταση και διορίζοντας Δ.Σ.με μόνο κριτήριο να ανήκουν  στο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με μηνιαίο μισθό το Δ.Σ. περίπου στα 3.500 Ευρώ και με πληρωμένα τα έξοδα μετακίνησης και χωρίς οι επιστημονικές τους γνώσεις να ανταποκρίνονται στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες και στα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. χωρίς καμμία διοικητική εμπειρία και σχέση με τις προνοιακές δομές.  
    Παραδώσαμε ένα σπουδαίο έργο το οποίο δυστυχώς δεν συνεχίστηκε από την νέα ηγεσία αλλά παρέμεινε μέχρι εκεί διότι το σημερινό Δ.Σ. δεν προχώρησε και δεν έκανε απολύτως τίποτα, αλλά αναλώνεται σε διαξιφισμούς και αντιδικίες μεταξύ τους χωρίς να κοιτάζουν την ουσία της ιδιότητας που έχουν οριστεί.
    Επειδή θεωρώ ότι είναι ηθικό εκ μέρους μου ως πρώην Πρόεδρος του Κέντρου και των μελών του Δ.Σ. να παρουσιάσω το έργο το οποίο προσφέραμε και το οποίο δεν επιθυμούμε να το επικαλεστεί ως δικό του έργο το τωρινό Δ.Σ., κάνουμε την παρακάτω αναφορά:
   Όπως προαναφέρθηκε, καταβάλαμε  πολύ μεγάλη προσπάθεια  για την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί. Και ήταν πολύ μεγάλη προσπάθεια γιατί μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης δημιουργήθηκε ο νέος αυτός φορέας από την ενοποίηση 8 μεγάλων Προνοιακών δομών της Κρήτης χωρίς να προϋπάρχει καμμία απολύτως υποδομή ή  προεργασία επισημαίνοντας μάλιστα ότι  ως Περιφέρεια Προνοιακών Ιδρυμάτων είναι  η μεγαλύτερη σε όλη την Ελλάδα.
 Ο βαθμός δυσκολίας ήταν ακόμη μεγαλύτερος λόγω της γεωγραφικής απόστασης των Παραρτημάτων όμως η συνοχή και η διάθεση των μελών του Δ.Σ. έδιδε ώθηση να ξεπεραστούν οι  κάθε είδους αντιξοότητες και να υλοποιούνται όσα είχαν προγραμματιστεί.
 Ο στόχος συνεπώς όλων των μελών του Δ.Σ. ήταν  να ολοκληρώσουμε ένα νέο μοντέλο Προνοιακής φροντίδας  που να βασίζεται σε αρχές και αξίες που σέβονται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και οι οποίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις εξέλιξής του. Με βάση αυτόν τον στόχο αβίαστα και αγόγγυστα διανύαμε ανά εβδομάδα εκατοντάδες χιλιόμετρα από άκρη σε άκρη της Κρήτης,  χωρίς καμμία κάλυψη εξόδων,  βρισκόμενοι δίπλα στους εργαζόμενους αλλά και στους περιθαλπόμενους
   

• Ετσι λοιπόν, ενισχύσαμε τον θεσμό της Αναδοχής ως εναλλακτική μορφή φροντίδας όταν η οικογένεια αδυνατεί να ανταποκριθεί. Σημαντική σε αυτόν τον τομέα, της υιοθεσίας και αναδοχής, υπήρξε η συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας της Κρήτης. Σημαντική επίσης ήταν η ενίσχυση με ειδικά προγράμματα στην εκπαίδευση  των αναδόχων γονέων.

• Ενισχύσαμε τα συμβουλευτικά εκπαιδευτικά προγράμματα με στήριξη των ατόμων που έχουν ανάγκη είτε υλικής είτε συναισθηματικής

• Δημιουργήσαμε Προστατευόμενες κατοικίες-διαμερίσματα για τους φοιτητές, Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους για την ενίσχυση του θεσμού της προστατευόμενης κατοικίας  μέσα στη κοινότητα αλλά και νέους δρόμους για την αποϊδρυματοποίηση.

• Λειτουργήσαμε μέσα στην κοινότητα των Χανίων τον Ξενώνα για φοιτητές από όλη την Ελλάδα

• Ενδυναμώσαμε-ενισχύσαμε τα Κέντρα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, τα επαγγελματικά εργαστήρια που λειτουργούν ήδη μέσα στα Ιδρύματα, Τμήματα Επαγγελματικής Κατάρτισης Φυσικής Αποκατάστασης και Κοινωνικής ένταξης των ΑμεΑ Χανίων  και ΑμεΑ Λασιθίου.

• Συγκεκριμμένα το  Τμήμα Επαγγελματικής κατάρτισης-φυσικής αποκατάστασης  και κοινωνικής ένταξης   ΑμεΑ  Χανίων   παρέχει προκατάρτιση-κατάρτιση σε 60 ωφελούμενους από 18 ετών και άνω μέσω των εργαστηρίων αγγειοπλαστικής, ξυλογλυπτικής, ξυλουργικής, μαγειρικής, κεντητικής ραπτικής, χειροτεχνίας. Παράλληλα λειτούργησαν τμήματα ΣΥΥ καθώς επίσης και προγράμματα ψυχαγωγίας, σίτισης και κοινωνικοποίησης μέσω της συμμετοχής των ωφελουμένων  σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες, προγράμματα απόκτησης συμπληρωματικών εκπαιδευτικών γνώσεων (Η/Υ, χορός, μουσική) δίνοντάς τους εφόδια για επαγγελματική αλλά και κοινωνική ένταξη και αποκατάσταση (επισυνάπτονται στον συνημμένο απολογισμό του ΠαΜεΑ Χανίων).

• Ενισχύθηκε ο θεσμός του προγράμματος Βοήθειας –Νοσηλείας στο σπίτι και Ημερήσιας Φροντίδας.

• Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι του ΠαμεΑ Ρεθύμνου (στην εξυπηρέτηση του προγράμματος αυτού συνέβαλε η αγορά του αυτοκινήτου τον Δεκέμβριο του 2015) όπου με το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι του ΠαμεΑ Χανίων και Λασιθίου παρέχει οργανωμένη και συστηματική πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα  εξατομικευμένη  και προσαρμοσμένη στις ανάγκες ενηλίκων ατόμων και των δύο φύλλων τα οποία πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, κινητικές αναπηρίες ή νοητική υστέρηση προσφέροντάς τους ένα ευπρεπές πλαίσιο ζωής  στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον τους ώστε να μην κινδυνεύουν να κάνουν χρήση ιδρυματικής φροντίδας. Το σύνολο των ωφελουμένων αυξήθηκε στα 170 άτομα.

• Στόχος της δράσης αυτής είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς τις ανάγκες των ηλικιωμένων και αναπήρων, κινητοποίηση και εθελοντική προσφορά και συμμετοχή, προάγοντας την ομαλή συμβίωση και την κοινωνική ευεξία

• Υποστηρίξαμε τον θεσμό του εθελοντή και αναπτύξαμε ένα μεγάλο Δίκτυο Εθελοντών σε όλη την Κρήτη πιστεύοντας ότι οι εθελοντές γίνονται πρέσβεις καλής θελήσεως μέσα στην κοινωνία και συμβάλλουν στη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής συνοχής καθώς περιορίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

• Για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας του Κέντρου, δημιουργήσαμε συνεργασίες και στενούς δεσμούς με μεγάλα φιλανθρωπικά Ιδρύματα όπως Σταύρος Νιάρχος,, με φορείς-συλλόγους, με Ιατρικούς Συλλόγους, με εταιρείες με τα μέλη του νοσηλευτικού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του ΕΚΑΒ, που στηρίζουν όλες τις δομές μας .κλπ, καθώς επίσης εξασφαλίσαμε την άψογη συνεργασία  με εκπαιδευτήρια, Σχολές, με Φορείς της Τοπικής  και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, Επιμελητήρια, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Νοσοκομεία, Ξενοδοχειακούς Ομίλους, Φιλανθρωπικούς συλλόγους, κά.

• Προωθήσαμε με την βοήθεια των Συλλόγων των Φίλων των Παραρτημάτων του Κέντρου, το άνοιγμα των Ιδρυμάτων μας στην κοινωνία διοργανώνοντας ημερίδες και εκδηλώσεις μέσα στους χώρους των Μονάδων μας.  Δράσεις, όπως φιλανθρωπικά bazaar, θεατρικές παραστάσεις εκθέσεις ζωγραφικής  με δημιουργίες ωφελουμένων, στοχεύουν  στη δυναμική προσαρμογή  και συνεχή αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων.

• Ενισχύσαμε την εκπαίδευση- επιμόρφωση του προσωπικού του ΚΚΠΠΚ, διοργανώνοντας αλλά και συμμετέχοντας σε διάφορα σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις,(όπως ΙΝΕΠ, συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα  αλλά και σε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης)

• Αναπτύξαμε συνεργασία με το ΙΤΕ Κρήτης  όπου μέσα από καινοτόμα προγράμματα τεχνογνωσίας προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός Πρότυπου Κέντρου με  στόχο ώστε τα άτομα- παιδιά ΑμεΑ να έχουν την ευκαιρία να ζούν σε ένα οργανωμένο, δημιουργικό καινοτόμο περιβάλλον που θα συμβάλλει στην βελτίωση του βαθμού αυτονομίας τους.  

• Δημιουργήσαμε νέες εγκαταστάσεις  οπτικών Ινών  για τηλεφωνία τηλεδιάσκεψη και Internet καθώς και σύνδεση με SYZEFXIS  όπου τόσο οι παιδικές μέριμνες  όσο και τα υπόλοιπα Παραρτήματα να έχουν πρόσβαση στις προαναφερόμενες υπηρεσίες, της τηλεφωνίας, τηλεδιάσκεψης και Internet.


• Προχωρήσαμε στην συνεργασία με ιντερνετικά κοινωνικά φροντιστήρια  για την υποστήριξη των μαθητών των Παραρτημάτων του Κέντρου.

• Προχωρήσαμε στην ψηφιοποίηση ατομικών φακέλων των Κέντρων Παιδικής Προστασίας στα πλαίσια του προγράμματος e-pronoia  για τον πολίτη του ΕΕΚΑ

• Συνεχίσαμε την υλοποίηση βελτιωτικών κτιριακών έργων μέσα από τα Κρατικά Λαχεία καθώς και  από την υλοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ και έργων βελτίωσης των κτιριακών υποδομών και συνθηκών διαβίωσης των περιθαλπομένων.

• Μέσα από αυτά τα προγράμματα ολοκληρώθηκαν τα έργα ανακαίνισης κτιριακών βελτιώσεων, εγκαταστάσεων εξοπλισμού κ.ά. στα κάτωθι Παραρτήματα του Κέντρου:

• Στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Νεάπολης Λασιθίου,

• Στο Παράρτημα ΠαμεΑ Λασιθίου

• Δημιουργία του μοναδικού σε όλη την Ελλάδα σε σύνολο Snoezelen που θα συμβάλλει στην βελτίωση και στηνπαροχή υπηρεσιών υγείας σε όλη την τοπική κοινωνία του Αγ. Νικολάου

• Στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Ηρακλείου

• Στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκαταστάσης Πιαιδιών με αναπηρία Ηρακλείου και Πόμπιας


• Στο Παράρτημα ΠαμεΑ Χανίων

• Μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκε μία νέα Υπερσύγχρονη Μονάδα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων στο Παράρτημα ΠαμεΑ Ρεθύμνου

• Προχωρήσαμε στην υλοποίηση – εκτέλεση των Συνεδρίων 4ου και 5ου Επ΄Ερωγή των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας

• Προχωρήσαμε στη καταγραφή όλων των περιουσιακών ακινήτων του Κ.Κ.Π.Π.Κ. με σκοπό στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που αφορούν την τακτοποίησή τους.

• Ολο το έργο προβάλλεται από την ιστοσελίδα του Κέντρου μας  η οποία δημιουργήθηκε από εμάς για το σκοπό αυτό καθώς και από την ιστοσελίδα (www.pronoianet.gr) των 5 Συνεδρίων Επ΄Αρωγή.

Τέλος να αναφέρω ότι το σύνολο του πληθυσμού που δέχθηκε τις υπηρεσίες από τα Ιδρύματα του Κέντρου κυρίως στην κλειστή αλλά και στην ανοικτή φροντίδα ανερχόταν στα 700 άτομα που είναι στην πλειοψηφία τους άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένοι και παιδιά.

Από τα ανωτέρω εμφαίνεται ότι προσδώσαμε ένα ιδιαίτερο αναπτυξιακό χαρακτήρα στην Πρόνοια  εισάγοντας την έννοια της ανάπτυξης και όλο αυτό ξεκίνησε με τις δικές μας προσωπικές προσπάθειές δηλαδή από όλα τα μέλη του πρώτου Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης, καθιστώντας το Κ.Κ.Π.Π.Κ. ένα αναπτυξιακό πρωτοπόρο Κέντρο που θα λειτουργήσει θετικά όχι μόνο για την Πρόνοια αλλά θα δώσει προοπτικές ανάπτυξης σε όλο το νησί μας αλλά και για ολόκληρη τη χώρα μας.  
Ολο το ανωτέρω έργο αναφέρεται αναλυτικά στο απολογιστικό έργο που παραδώσαμε στο νέο Δ.Σ.  ανά Παράρτημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου