Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

“Χτυπάει” και μικρά παιδιά ο καρκίνος του θυρεοειδούς!

Ένας.."καλός καρκίνος" που θέλει πρόληψη

Όχι μόνο ενήλικοι, και μάλιστα με συχνότητα μεγαλύτερη από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και ανήλικα παιδιά προσβάλλει ο καρκίνος του θυρεοειδούς στην Κρήτη.

Στις 100 θυρεοειδεκτομές ασθενών όλων των ηλικιών, σ’ ένα ποσοστό πάνω από 50% εντοπίζεται μια μικρή εστία καρκίνου. Πριν πέντε χρόνια το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 30%. “Δεν θέλουμε να τρομάξουμε τον κόσμο, αλλά έχει σημασία να γνωρίζει ότι ένα προληπτικό υπερηχογράφημα θυρεοειδούς σώζει ζωές” λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής του
Πανεπιστημίου Κρήτης Σοφία Κουκουράκη.
Η γιατρός συμπλήρωσε ότι αποκαλείται “καλός καρκίνος”, γιατί είναι σπάνια θανατηφόρος μετά από έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Η ίδια ανέφερε ότι σε λίγους μήνες το ΠΑΓΝΗ εξοπλίζεται με το πιο σύγχρονο ιατρικό μηχάνημα για σπινθηρογραφήματα σε όλη την Ελλάδα.
Τα κακά νέα είναι ότι ο καρκίνος του θυρεοειδούς κάνει θραύση στην  Κρήτη και τα τελευταία χρόνια προσβάλλει ακόμη και μικρά παιδιά 12-15 χρονών.
Τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται για έναν καρκίνο που σπάνια είναι θανατηφόρος μετά από έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία και επιπλέον σύντομα το ΠΑΓΝΗ εγκαθιστά το πιο σύγχρονο ιατρικό μηχάνημα για σπινθηρογραφήματα σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ρτης Αννας Κωνσταντουλάκη για την εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Σοφία Κουκουράκη επισημαίνει ότι στις 100 θυρεοειδεκτομές που γίνονται στην Κρήτη, σ’ ένα ποσοστό άνω του 50% εντοπίζεται μια μικρή εστία καρκίνου ενώ πριν μια πενταετία το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 30%.
Σύμφωνα με την κα Κουκουράκη, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 υπήρχαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δύο θάλαμοι ιωδίου για θεραπείες οι οποίες από τότε αυξήθηκαν στις τέσσερις. Έτσι, τώρα γίνονται περίπου 400 θεραπείες τον χρόνο, από τις 200 στο παρελθόν οπότε οι ασθενείς –οι λίγοι που είχαν την οικονομική άνεση αναγκάζονταν να πηγαίνουν στην Αθήνα για τις θεραπείες τους.
Ωστόσο, ακόμη και τώρα τα ραντεβού έχουν σημαντική αναμονή και αυτά που κλείνονται σήμερα πάνε για τον Σεπτέμβριο. Η αναπλ. καθηγήτρια εξήγησε: “Η θεραπεία με ιώδιο είναι η απαραίτητη συμπληρωματική θεραπεία μετά το χειρουργείο και σχετίζεται με τα αποτελέσματα της βιοψίας του ασθενούς.
Οι ασθενείς χρειάζονται συνήθως μια φορά θεραπεία με ιώδιο και σπανιότατα περισσότερες. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι η θεραπεία ιωδίου δεν πρέπει να γίνεται άμεσα μετά το χειρουργείο αλλά μετά από 2 μήνες. Ένα διάστημα αναμονής 2-6 μηνών μέχρι τη θεραπεία αυτή θεωρείται ασφαλές εξετάζοντας όμως πάντα τη βιοψία του ασθενούς”.

Αυξημένη η συχνότητα για νέους κάτω των 23 χρονών
Η γιατρός σημείωσε ότι ο μέσος όρος των ηλικιών που προσβάλλονται από καρκίνο του θυρεοειδούς είναι τα 35-50 έτη, όμως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η συχνότητα σε μικρές ηλικίες 12- 18 ετών.
“Έχουμε αρκετούς ασθενείς ηλικίας κάτω των 23 χρονών” είπε.
Η αναπλ. καθηγήτρια τόνισε ότι πρόκειται για ασθένεια πολυπαραγοντική (γονίδια, φυτοφάρμακα, ιώδιο εδάφους κ.λ.π.) αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς τα αίτια που την προκαλούν.
“Ισχύει ότι στην Κρήτη υπάρχει μεγάλη αύξηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά δεν γνωρίζουμε το γιατί” είπε και πρόσθεσε ότι η πρόληψη, δηλαδή ένα υπερηχογράφημα θυρεοειδούς, σώζει ζωές.
“Μπορεί να γίνει και σε νεαρή ηλικία, 18 ετών” ανέφερε η γιατρός υπογραμμίζοντας ότι όσοι έχουν κληρονομικό ιστορικό πρέπει να απευθύνονται έγκαιρα σε γιατρό για προληπτικές εξετάσεις.


Στο ΠΑΓΝΗ το πιο σύγχρονο μηχάνημα της χώρας
Η κα Κουκουράκη μας ενημέρωσε ακόμη ότι με κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το Πανεπιστημιακό εξοπλίζε   ται με το πιο σύγχρονο υβρι δικό σύστημα γ’ κάμερας με ενσωματωμένο αξονικό τομογράφο 16 τομών, το Spect-ct.
“Θα είναι το πιο σύγχρονο της Ελλάδας” σχολίασε.
Όπως είπε, η εγκατάστασή του προγραμματίζεται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι και θα γίνονται σπινθηρογραφήματα απόλυτης ακρίβειας.

«Τον αποκαλούμε “καλό καρκίνο”»
Ο κόσμος δεν πρέπει να τρομάζει με τον καρκίνο του θυρεοειδούς, εμείς τον αποκαλούμε “καλό καρκίνο”, αλλά θέλουμε να του εφιστήσουμε την προσοχή στο θέμα της πρόληψης γιατί όντως σώζει ζωές” κατέληξε η κα Κουκουράκη.

ΠΑΤΡΙΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου